СподелиПедро Санчес, лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП),  си

...
СподелиПедро Санчес, лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП),  си
Коментари Харесай

Какво представлява каталунската сделка за амнистия, договорена от испанския премиер Педро Санчес

Сподели
Педро Санчес, водачът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП),  си обезпечи втори мандат като министър-председател. Връщането му на поста идва съвсем четири месеца след неубедителните общи избори през юли и беше обезпечено след спорен закон за прошка на каталунските сепаратисти, който разгневи доста хора в Испания, десни партии и магистрати и провокира митинги и протести.
Какво се случи на общите избори?
Санчес, който е прочут с поемането на опасности, свика предварителни избори, откакто партията му и нейните съдружни съдружници претърпяха проваляне на районните и общински избори през май. Хазартът му се изплати: макар че приключи на второ място след консервативната Народна партия (НП), Испанската социалистическа работническа партия надалеч надмина упованията на мнозина.

Национален парк победи, само че не съумя да реализира парламентарно болшинство и не можа да събере нужната поддръжка, с цел да сформира държавно управление, даже с поддръжката на крайнодясната партия „ Вокс “ и други по-малки партии. Този неуспех даде опция на ИСРП и неговите сътрудници в левия алианс „ Сумар “ да се опитат да образуват държавно управление.

Скоро по-късно стана ясно, че държавното управление на ИСРП – Сумар ще се нуждае от поддръжката на Конгреса и на по-малките районни партии. Сред тях са и двете съществени партии, подкрепящи независимостта на Каталуния, прагматичната каталунска републиканска левица (ERC) и твърдолинейната „ Заедно за Каталуния “ (Junts). ERC и Junts дадоха да се разбере, че ще поддържат ново държавно управление на Санчес единствено в подмяна на прошка на стотици хора, участвали  в едностранния, противозаконен референдум за самостоятелност на Каталуния, проведен преди шест години. Сред тях е Карлес Пучдемон, някогашният каталунски водач, който управлява Junts и който провежда референдума, преди да избяга от Испания, с цел да избегне арест.
Защо това беше огромна работа?
Събитията от октомври 2017 година хвърлиха Испания в най-тежката политическа и териториална рецесия от десетилетия. Това накара тогавашното държавно управление на Национален парк да изпрати полиция в Каталуния, с цел да спре хората да гласоподават на референдума за самостоятелност. Тогава централното държавно управление уволни Пучдемон и неговата администрация и пое директен надзор над района.

Докато Пучдемон съумя да избяга в Белгия, някои високопоставени деятели за самостоятелност, в това число и членове на неговия кабинет, бяха задържани, съдени и хвърлени в пандиза. Стотици други бяха санкционирани или упрекнати. Пучдемон се трансформира в омразна фихура за доста испанци, които считат, че стремежът му към самостоятелност на Каталуния заплашва испанското единение, и че би трябвало да бъде върнат в Испания, с цел да се изправи пред правораздаването.

Според скорошно изследване 70% от испанците са срещу амнистията.
Защо Педро Санчес даде обещание прошка?
Педро Санчес се нуждае от поддръжката на ERC и Junts, с цел да остане в държавното управление. Той е убеден, че несъгласията сред партиите ще избледнеят, и че мярката ще помогне за поощряване на взаимното битие. Санчес беше гневно подложен на критика от десните си съперници преди две години, когато помилва девет каталунски водачи за ролята им опитите за самостоятелност, само че твърди, че жестът е нужен, с цел да помогне за понижаване на напрежението.
Какво обгръща амнистията и за кого се отнася?
Проектозаконът, е импортиран от Испанската социалистическа работническа партия в понеделник. Той обгръща интервала от 1 януари 2012 година до 13 ноември 2023 година, тъй че обсегът му да включва и противозаконния референдум за самостоятелност, последван от едностранното оповестяване на районна самостоятелност.

Амнистията ще се приложи на 309 души и 73-ма служители на реда, които са изправени пред наказателни каузи за държанието си в дните преди и след референдума. Амнистията ще се ползва и за два случая на хипотетичен тероризъм, включващи деятелите за самостоятелност на Каталуния, които блокираха пътища, железопътни линии и летището в Барселона през октомври 2019 година

Въпреки че амнистията ще разреши на Карлес Пучдемон да се върне в Испания, а на някои от някогашните му сътрудници да бъде вдигната възбраната им да заемат обществени длъжности, социалистите желаят да подчертаят, че актът на опрощение е много по-общ. Той ще се приложи и за шефовете на учебни заведения, изправени пред съд за това че са разрешили техните учебни заведения да бъдат употребявани като изборни секции, както и за държавни чиновници, пожарникари и служители на реда, участващи в референдума.
Какво се случва по-късно?
Проектозаконът за прошка, който може да бъде поправен, когато премине през Народното събрание се чака да бъде утвърден от Конгреса, където Педро Санчес и неговите съдружници имат болшинство. Но Народната партия управлява Сената, което значи, че може да забави приемането на закона. Тя нападна законодателството и го дефинира като тъпчене на върховенството на закона и прикани Европейски Съюз да вземе отношение по въпроса. Законодателството беше подложено на критика и от испанските съдии, тъй като след одобряването му то ще се ползва за всеки обособен случай, което значи, че несъгласията евентуално ще продължат.

*Текстът е оповестен в „ Гардиън “. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР